Bu yazımızda Teknoloji Ekipler Amiri olarak tanınan teknoloji dünyasının sevilen Gazetecisi M.Serdar Kuzuloğlu’nun önerdiği kitaplardan bahsedeceğiz. Bir çok farklı türden kitabın bulunduğu liste her insana hitap ediyor diyebilirim.

Cumhuriyet Tarihi Soyadı Hikayeleri – Emine Gürsoy Naksali
Türkiye’de soyadı kanunu 2 Ocak 1935 yılında çıkarıldı. Bu tarihten bu yana herkesin bir soyadı var. Peki ne anlama geliyorlar. Emine Gürsoy Naksali’nin bu kitabı en sık kullanılan örneklerin köklerini derlemiş. Kimi dış görünüşten, kimi ilgi alanlarından, ki yeteneklerinden ilham almış soyadını alırken yüzlerce ilginç hikaye ile dolu keyifli bir kitap.

Dürtme – Cass R. Sunstein , Richard H. Thaler
Yazarına Nobel Ekonomi Ödülü kazandıran bu teori sağlık, zenginlik ve mutluluk ile ilgili kararlarımızda zihnimizi nelerin bulandırdığını ve bu kararları nasıl vermemiz gerektiğini çarpıcı örnekler ile anlatıyor. Bu örnekleri ekonomi temeli üzerinden ele alıyor. Adeta bir uyandırma servisi özelliği taşıyan kitabı okuduktan sonra bir çok konuya karşı bakışınız değişebilir. Okuyucuda büyük bir farkındalık uyandıran kitap sizi harekete geçirebilir.

Telgraftan Tablete – Evrim Kuran
X, Y, Z kodlarıyla tanımladığımız insan profillerini okuma ve anlama konusunda Türkiye’de akla gelen ilk isim olan Evren Kuran’ın kitabı, telgraf devrinden dijital tablet çağına kadar Türkiye’nin 5 farklı kuşağını öyküler anlatıyor. Bu 5 farklı kuşağın beklentileri, düşünceleri, yaşam standartları gibi bir çok konuda fikir sahibi olmamızı sağlayan kitap bir arada yaşayan farklı insan profillerini bizlere tanıtıyor.

Roman Gibi – Daniel Pennac
Okumama hakkı, sayfa atlama hakkı, kitabı bitirmeme hakkı… Yazar Daniel Pennac bu kitapta okumakta zorlananların yüreğine su serpen 10 maddelik manifestosunu adım adım işliyor. Kitap Okumayı seven kadar sevmeyenlerin de ilgisini çekebilecek bir kitap. İncecik, eğlenceli, çarpıcı bir kitap Roman Gibi kitabı.
İşte Pennac’ın 10 maddelik manifestosunun başlıkları;
- 1) Okumama hakkı.
- 2) Sayfa atlama hakkı.
- 3) Bir kitabı bitirmeme hakkı.
- 4) Tekrar okuma hakkı.
- 5) Canının istediğini okuma hakkı.
- 6) “Bovarizm” hakkı.
- 7) Canının istediği yerde okuma hakkı.
- 8) Çöplenme hakkı.
- 9) Yüksek sesle okuma hakkı.
- 10) Susma hakkı.

Pür Dikkat – Cal Newport
Telefonu elinizden bıraktığınızda esas yapmanız gereken işi hatırlayıp tekrar elinize aldığınız oluyor mu? Bilgisayardaki sekmeleri tek tek kapatıp ‘asıl işinizle’ karşı karşıya kalıyor musunuz? Bu kitap size darmadağın dikkatinizi toplamanın ve ‘meseleye’ odaklanmanın yöntemini ‘hatırlatacak’. Elbette bölünmeden okumayı başarabilirseniz 🙂

Ikigai – İndigo Kitap
Ikigai, son dönemde hem Türkiye’de hem dünyada son derece ilgi çeken kadim bir düşünce pratiği. ‘Sevdiğin işi yapamıyorsan yaptığın işi sev’ açmazını yaşamın geneline yansıtarak bizi hayatta tutan en anlamlı, değerli ve heyecanlandırıcı şeyleri keşfedip onlara odaklanmamızın yollarını gösteriyor.

Milyon Dolarlık Sözler – Haluk Ziya Türkmen
Kitabın yazarı Haluk Ziya Türkmen uzun ve göz alıcı bir yöneticilik kariyerine sahip. Bu süreçte şahit olduklarını zihninde süzerek 70 özlü sözle başlıklara ayırmış. Her bir başlığı da birkaç sayfada özetlemeyi başarmış. Özellikle kitap okumak için zaman bulamayanlara tavsiye edilebilecek bir kitap olma özelliğini taşıyor Milyon Dolarlık sözler kitabı.

Başkalarının Aklı – Tali Sharot
Bizi diğer canlılardan ayıran en büyük özelliğimiz beynimiz. Ne güzel ki hepimizde bir tane var. Peki neden bazılarımız onu bizden çok daha iyi kullanabiliyor? Kararlarımızı nasıl veriyoruz? Algılarımızı neler etkiliyor? Ve en önemlisi bunları düzeltmen için neler yapmalıyız? Bu kitapta bu soruların bir çoğuna güncel örneklerle doyurucu cevaplar bulmanız mümkün.

Mikrobiyata – Ed Yong
Bill Gates‘in “Bilim yazarlığının zirvesi” olarak adlandırdığı bu kitap, uzun süre görmezden gelip son yıllarda”keşfettiğimiz” bağırsaklarımıza odaklanıyor. Her birimizin içinde galaksideki yıldızlardan daha fazla bakteriye ev sahipliği yapan bu organın davranışlarımızdan sağlığımıza ilginç etkileri hayret ve hayranlık uyandırıcı. Bu ilginç kitabı okumak ufkunuzu mutlaka genişletecektir.

Avrupa Neden Dünyayı Fethetti? – Philip T. Hoffman
16. ve 20. Yüzyıllar arasında dünyanın yüzde 84’ünü ‘bir şekilde’ ele geçiren Avrupa uygarlığının sırrı neydi? Çin ya da Osmanlı İmparatorluklarından neleri üstündü?Teknolojinin etkisinden söz edilebilir mi? Bu ilginç kitap gözden kaçırdığımız detayları ile Batı kültürünün galibiyetinin sırrını gözler önüne seriyor. Teknoloji ve Tarih odağında olanların mutlaka okuması gereken bir kitap.

Roma A.Ş. – Stanley Bing
İmparatorluklar tarihinin gelmiş geçmiş en büyük ve en uzun ömürlü devleti Roma İmparatorluğu’nu bir şirket, Sezar’ı da CEO olarak düşünürsek nasıl olurdu? Stanley Bing’in bu ilginç kitabı hayli mizahi bir yaklaşımla düne bakarak bugünün girişimlerine ve yöneticilerine altın değerinde tavsiyeler derlemiş.

Türk Promethe’ler – Kansu Şarman
Büyük bir savaşın yorgunluğu ve yoksunluğuyla kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin büyük hayallerini gerçekleştirmek adına ortaya koyduğu çabalardan biri de parlak zihinlerini yabancı ülkelere yollayarak eğitmek olmuştu. Bu kitap, dünyanın dört bir yanına dağılarak ‘arayı kapatma’ görevini üstlenen isimlerin şaşırtıcı hikayelerini aktarıyor.

Ten Medeniyeti – Sertaç Timur Demir
Kalorisi artan gıdalar, büyüyen porsiyonlar ve hareketsiz çalışma ortamları… Modern yaşam bir yandan bizi şişmanlatmak için elinden geleni yaparken diğer yandan hepimizi ideal beden kalıbına sokmaya çalışıyor. Bu kısa ve çarpıcı kitap ise bu açmazın izini çarpıcı bir üslupla arıyor, mantığını çözümlemeye çalışıyor.

Nurcihan’ın Çamaşırları ve Diğer Meseleler – Murat Toklucu
Murat Toklucu’nun ‘Zihinler Altında 20.000Fersah’ serisinden çıkan ikinci kitabı, özenli bir arşiv taramasının sonucunda Türkiye’nin yakın tarihinin fantastik, absürd ve akılalmaz asparagas haberinin, olaylarının çetelesini tutuyor. Dehşet verici bir ibret vesikası.

Gelecek Daha Güzel Günler Mi Getirecek? – Alain De Botton
Bu kitap, çoğunlukla karamsar ve tedirgin bir gözle baktığımız geleceğe çağımızın en ilham verici 4 zihninden bir bakış atıyor. Alain De Botton, Malcom Gladwell, Matt Ridley ve Steven Pinker’in bir araya gelmesinden kötü bir şey beklemek zaten haksızlık olurdu.

Dijital Dünyada Çocuk Büyütmek – Kristy Goodwin
Teknoloji ve dijital cihazlardan mahrum bir gelecek, akla yatkın bir hayal değil. Ancak bu yeni okur – yazarlığı çocuklara kazandırmak ebeveynler için çelişkili bir konu. Bu kitap bu çağda çocuk yetiştirirken teknoloji ile ilişkisini nasıl kurgulamamız, dengelememiz ve denetlememiz gerektiğine yönelik fikirler sunuyor.

Hakikat Sonrası Çağ – Ralph Keyes
Türkçeye ‘Hakikat Sonrası’ olarak girilen ‘Post-Truth’ kavramı, insanların gerçekler yerine kendi hoşlarına gidecek, kendilerine destekleyecek ‘yalanlara’ inanma eğilimini tanımlıyor. Bu terimi 2004 yılında ilk defa kullanan Ralph Keyes kitabında bu garip tavrın sebeplerini ve sonuçlarını inceliyor.

İletişim Kitabı – Mikael Krogerus Roman Tschappeler
Her fırsatta duyduğumuz ‘iletişim’ ne yazık ki aynı zamanda en zayıf olduğumuz yeteneklerimizden bir. Mikael Krogerus ve Roman Tschappeler imzalı bu kitap bu alanda kendinizi geliştirebilmeniz için 44 fikir içeriyor.

50 Soruda Yapay Zeka – Cem Say
Türkiye’de yapay zeka konusunda akla gelen ilk isimlerden olan Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Cem Say, insanın en ayırt edici özelliği olan ‘ zeka’ya el atmaya hazırlanan yazılım ve donanımların niyet ve olası akıbetlerini herkesin anlayabileceği yalın bir dil ile anlatıyor.

Sultanın Korsanları – Emrah Safa Gürkan
Kimilerinin ‘deniz eşkıyası’ olarak da adlandırdığı korsanlar, Osmanlı döneminin en az konuşulan konularından biri. Emrah Safa Gürkan, bu kitabında kendine has üslubuyla Sultan’a bağlı korsanların tarihini, yaşamlarını, ahlakını, kurallarını derlemiş. O dönemin tarihine ilgi duyanlar için mutlaka okunması gereken bir kitap.

“Bu yazıda yer alan kitaplar M. Serdar Kuzuloğlu’nun instagram hesabından paylaştığı kitaplardan derlenerek oluşturulmuştur.”